Merak ettiğim ilk konu şu: Müzik, ruhu besleyen, hatta ruhun gıdası olarak adlandırılan bir şeyken, neden müzisyenler ruhsal sorunlar yaşayan meslek grupları arasında en üst sıralarda yer alıyor?
Araştırmalar, sanatla uğraşan kişilerde, diğer meslek gruplarına kıyasla ciddi depresyon vakalarının on kat daha fazla olduğunu gösteriyor.
"Sebebi ne?" diye soruyorsunuz, değil mi? Aslında sebepleri öğrendiğimde, müzisyen olmaktan gurur duymamak elde değil.
İlk olarak, sanatla uğraşan insanların beyinlerinin sağ tarafını daha fazla kullandıkları ve beyinlerinin iki yarısının da diğer insanlardan farklı şekilde çalıştığı kanıtlanmış durumda.
Sağ ve sol beyin fonksiyonlarına bir göz atmak faydalı olabilir. Bu konuyu düşünürken, semavi dinlerde bahsedilen sağdaki iyilik melekleri ve soldaki kötülük melekleri aklıma geldi. Küçüklüğümden beri, "Neden böyle diyorlar?" diye düşünmüşümdür. Tesadüf müdür bilmiyorum ama, araştırmalar sol beynin daha maddi odaklı olduğunu ve sağ beynin ise insanı gerçekten insan yapan fonksiyonlara sahip olduğunu belirtiyor. Arkadaşlar, genellikle iyi taraftayız, merak etmeyin; ama diğer tarafı da kullanmayı çok iyi biliyoruz.
dickstrawser.blogspot.com |
Sag Beyin
Fonksiyonlari
·
Duygulari
kullanmak
·
Butune
yonelme
·
Hayali
olaylar
·
Semboller
ve goruntuler
·
Simdi
ve gelecek
·
Felsefe
ve Din
·
Soyut
·
Inanma
·
Takdir
etme
·
Boyutsal
algilama
·
Nesnelerin
fonksiyonlarini bilme
·
Hayaller
·
Olasilik
sunma
·
Dusunmeden
yapilan
·
Risk
alma
· Muzik
|
Dikotik dinleme testleri, beynimizin sol tarafının müziğin ritmik ve zamansal boyutları ile nota gibi analitik yapıların algılanmasında oldukça önemli olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda, sağ tarafın perde, melodi ve armoninin algılanmasında önemli bir rol oynadığı belirtilmektedir.
Araştırmalar, müziğin beynin bellek, motor kontrol ve dil kullanımı gibi birçok alanını aktive ettiğini ispatlamıştır. Brain and Cognition dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, müzik eğitimi alan kişilerin yaratıcı düşünme becerilerini, diğer insanlara göre daha iyi kullandıkları belirtilmektedir. Düşünme ve çalma sırasında beynin iki yarım küresindeki motor hareketlerinin aktif olması, bu durumun en iyi açıklaması olarak gösterilmektedir. Müzisyen olmak zeka gerektirir ve ya zekanızı geliştirmek istiyorsanız müzikle uğraşmaya başlayabilirsiniz.
Birçok müzik aletinde, iki el ve bazen de ayaklar aynı anda fakat farklı fonksiyonlarla eser içinde kullanılır. Notaları okurken, müzisyen birçok şeyi aynı anda düşünmek zorundadır. Örneğin, normal düzeyde bir eser çalan bir piyano öğrencisi, birden fazla görevi aynı anda yerine getirmek zorundadır.
Parmak numaralarına dikkat etme.
Sol ve Fa anahtarlarında, iki farklı enstrüman gibi, iki değişik melodik ve armonik yapıyı takip etme. Ayrıca, Fa anahtarını sol anahtarına göre her zaman 2 ses yukarıdan ve 2 oktav aşağıdan
çalma becerisi.
Ellerdeki bağları ve ifade terimlerini (staccato, accent vb.) takip etme; yani bazı notaları kısa çalma, vurgu yapma veya değişik teknikler uygulama. Bu, her iki el için farklı olarak ve aynı anda yapılmalıdır.
İki el için bazen farklı konulan nüansları aynı anda görmek ve uygulamak.
Parça içinde iki el arasındaki nüans ve ritimleri bir denge içinde tutmak.
Parçanın hızını ve hız değişikliklerini kavrayarak aynı anda ellere aktarmak.
En sonunda, parçaya tüm bunları kullanarak yorum katmak.
Yukarıdaki tabloya bakıldığında, bu kadarının bile normal bir insanın işi olmadığı anlaşılabilir, özellikle de ortalama bir eser söz konusu olduğunda.
Araştırmacı Folley'e göre, müzisyenlerin beyinlerinde oluşan farklı ağlar sayesinde, beyinleri diğer insanlara göre çok daha farklı düşünme yeteneği geliştirmiştir. Ayrıca, müzisyenlerin algıları ve farkındalıkları çok yüksektir. Bilime ve insan hayatına dair yaklaşımları da diğer insanlardan farklıdır.
Farkındalığı yüksek olan insanlar, otomatik olarak diğer insanlara göre daha hassastır. Beyinlerinin sağ tarafını daha baskın kullanmaları nedeniyle, duygusallığı ve insanlığa dair her şeyi çok daha derinden yaşarlar. Hayat akışı içinde farkındalıkları ile birçok şeyi ayrıntılı olarak gözlemleyen bu insanlar, gözlemledikleri şeyleri enstrümanlarıyla anlatmaya çalışırlar. Dengeli yaşam şartlarına sahip olmayan müzisyenler, bazen bir rüzgara kapılmış gibi hissederler. Amaçları, müzik yapmak ile para kazanmak arasında oluşan bir girdap gibidir. Hayallerini, duygularını, yaratıcılıklarını, aşklarını, zamanlarını, kısacası kendi öz doğalarını, para denen kağıt parçası peşinde koşarken kaybeden müzisyenler, günümüzde diğer insanlara göre çok daha kolay psikosomatik ve psikolojik rahatsızlıklar yaşayabilmektedirler.
Evet, müzik ruhun gıdasıdır ve müzisyenler bu gıdanın veren elleridir. Yapılan araştırmalar, insan hayatı üzerinde birçok faydası bulunan müziği insanlığa ulaştıran bu insanların yaşadıkları derin hayat, her şeye rağmen başkadır. Bu başkalığın bir parçası olmak da ayrı bir güzelliktir.
Deniz'cim her zaman olduğu gibi yine gurur duydum senle. Mükemmel bir yazı olmuş. Hem ilginç hem emek harcanmış, araştırılmış, yılların birikimi ile edindiğin bilgiler bizlere aktarılmış,hele paylaştığın o güzel fotodaki yakışıklı var ya yazıya damga vurmuş.Müzikle ve sevgiyle kal. Devamını bekliyoruz.
YanıtlaSil